VENLO SCHOON

Het eerste doel van Venlo Duurzaam is om het zwerfafval in onze gemeente te verminderen. Hiervoor hebben we het project Venlo Schoon opgestart. We willen ons doel bereiken via:


1. Opruimacties

We organiseren regelmatig grootschalige opruimacties waarbij iedereen welkom is om mee te helpen. Het is belangrijk om het zwerfafval op te ruimen omdat het veel negatieve effecten heeft op natuur, dier en mens. De omgeving is van invloed op het gedrag van mensen: in een schone omgeving gedragen mensen zich schoner en blijken zij gelukkiger en positiever te zijn. Het geeft veel voldoening om na een paar uurtjes werk zo'n mooi resultaat te zien!


2. Preventie

Opruimen is belangrijk, maar afval voorkomen vinden wij minstens net zo belangrijk. Want hoe meer (horeca)bedrijven inzetten op duurzame alternatieven, hoe minder afval op straat belandt. We gaan daarom in gesprek met lokale ondernemers om te zien hoe wij hen kunnen helpen met duurzame bedrijfsvoering.


3. Voorlichting

De jeugd heeft de toekomst! We zullen binnenkort starten met het bezoeken van  scholen om kinderen bewust te maken van het zwerfafvalprobleem en uit te leggen wat zij kunnen doen om hier een positieve draai aan te geven.


HOE KUN JIJ HELPEN?


Door aan de slag te gaan op een manier die bij jou past en waar jij energie van krijgt. Bijvoorbeeld:


1. Meld jezelf aan voor onze opruimacties. Data vind je via de 'Agenda'.

2. Ga zelf aan de slag met het opruimen van zwerfafval. Misschien doe je dit zelfs al. Wil je ons dan laten weten waar je precies opruimt? Dan kunnen we je, als je wil, koppelen aan een wijkinitiatief of meer informatie geven over hoe de gemeente je hierin kan ondersteunen. Opruimmaterialen kun je bijvoorbeeld lenen bij de gemeente via de volgende link:

https://www.venlo.nl/buurtbeheer-door-bewoners

3. Ben jij een ondernemer die graag wil verduurzamen? Maar weet je niet zo goed hoe je dit aan kunt pakken? We denken met je mee en helpen je hierbij. 

4. Werk je op een school of zitten jouw kinderen op een school die interesse heeft in een les over zwerfafval? Wij kunnen dit binnenkort voor je organiseren. 

5. Heb je zelf nog andere ideeën over de aanpak van zwerfafval in Venlo? Of wil je ons team komen versterken? Laat het ons weten!


Enthousiast? Vul het contactformulier in via 'Contact' en help mee!